X
Dating & mødested for dig over 50

Opret gratis din profil

Søger du nye venner eller måske en kæreste? Senior.dk er et mødested og datingside for alle over 50 år.


Jeg er en

Jeg søger

Mit postnr
 

Valentinsdag – nutidens ”Gift ved første blik”?

Af Lene Jensen, 14. feb. 2016, kl. 10:00
Nej, det er ikke (endnu) en amerikansk idé. Begrebet Valentins dag har en lang, og noget bloddryppende historie bag sig. Baggrunden hviler på en traditionel romersk fest, som indebar tilbedelse af guder, rituelle slagtninger af geder for frugtbarhed samt rituelle slagtninger af hunde for renselse.
Fotolia_101354472_xs

Det rene blodbad
Når slagtningerne var overstået, blev gedeskindende skåret i strimler og dyppet i hundenes blod. Her efter løb de romerske mænd rundt med de dryppende huder og spredte blodet ud over både kvinderne og markerne - så var folket sikret både frugtbarhed og renselse.

Legendernes tid
For at knytte fortid og nutid sammen, kan vi kigge på en af de talrige historier fra romertiden.
De havde en form for lotteri, som bestod i at kvinderne skulle smide deres navne i en stor potte. Her efter trak ungersvendene et tilfældigt navn op ad potten, og legenderne fortæller, at mange af de unge dannede par ud fra dette ”lotteri”. Var det i virkelighedens datidens ”Gift ved første blik”?

Sure præster
Denne form for ”kætteri” blev efterhånden ugleset af de kristustroende, og mange af de hedenske traditioner blev omdøbt og forbudt. Det romerske ”kærlighedslotteri” blev forbudt, og dagen blev omdøbt til Sct. Valentins dag efter en præst af samme navn:

Denne præst var ulydig, fordi han viede folk på trods af forbud fra den tids kejser som forbød ægteskaber, da han mente at gifte mænd var dårlige krigere.
Præsten Valentin blev opdaget, fængslet og henrettet, men inden da havde han selv skrevet et kærlighedsbrev til sin kæreste, angiveligt med underskriften: ”Fra din Valentin”.

Nutidens Valentinsdag
Legenderne og historierne om Valentin-dagens oprindelse er mange og lange.

Her vil jeg afslutningsvis blot nævne at nogle tilskriver den engelske forfatter Geoffrey Chaucer at Valentinsdagen har sin nutidige form. Det er som sagt en længere historie, og dette er blot et lille udsnit af teorierne om, hvorledes begrebet Valentinsdag er opstået.

Valentins dag på Senior.dk- tilbud til dig
For at fejre denne dag her hos os, har vi lavet en Valentinskampagne. Når du køber et hvilket som helst vip-medlemskab får du syv dage oven i hatten.

Brug koden 531 når du foretager din indbetaling, så ligger dine ekstra dage under emnet ”Indstillinger” på din profil.

Mange hilsner fra Senior.dk-holdet

Kommentarer

Capone skrev 14. feb. 2016, kl. 12:16
Når du skriver om det "Det rene blodbad", så henviser du til den gamle romerske højtid Lupercalia, som var en festival der blev afholdt til ære for en af de romerske guder, Lupercus. Der var i den forbindelse en række ritualer, som handlede om at sikre frugtbarheden. Ønsker du at genopleve eller hædre dette, så bliver vi nødt til at henvise til, at den blev afholdt den 15. februar, altså først i morgen.


Skrevet af: